DUIF

 


Pokkenvirus

Dit herpesvirus wordt verspreid via insecten (muggen, luizen, ,..) of via direct contact met een zieke duif. Het enige vaccin dat momenteel beschikbaar is, is een combinatievaccin met het paramyxovirus. Jonge duiven kunnen gevaccineerd worden vanaf 5 weken. Deze eerste enting moet na 3-4 weken herhaald worden en daarna volstaat een jaarlijkse herenting.

Ziekte van Newcastle

De ziekte van Newcastle of de pseudovogelpest is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn. De ziekte wordt veroorzaakt door het paramyxovirus, waarvan verschillende stammen bestaan. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig: ademhalingsproblemen, daling van de eetlust, spijsverteringsproblemen, suf zijn, … Bij besmetting met een erg agressieve stam, kunnen daarnaast ook zenuwsymptomen en massale sterfte optreden.

De mens is niet gevoelig voor de ziekte. Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid.

Duiven die deelnemen aan sportwedstrijden moeten een verplichte inenting krijgen tegen paramyxovirus, en dit vaccin moet toegediend worden door een erkend dierenarts. Hiervan moet een vaccinatiebewijs opgesteld worden. Een blanco formulier kan u hier vinden: http://www.afsca.be/dierengezondheid/newcastle/_documents/2011-02-23_VerklaringvanvaccinatievanduiventegenNewcastlefinal2011023.pdf.

Dit bewijs moet door de eigenaar van de duiven bij deelname aan wedstrijden of verzamelingen voorgelegd worden aan de organisator van het evenement. De duivenhouder houdt het origineel van het vaccinatiebewijs, de dierenarts bewaart er een kopie van. Jonge duiven kunnen gevaccineerd worden vanaf 5 weken. Daarna volstaat een jaarlijkse herenting. Het is ook mogelijk om het vaccin tegen pseudovogelpest te combineren met een vaccin tegen pokken. Jonge duiven kunnen hiermee gevaccineerd worden vanaf 5 weken. Deze eerste enting moet na 3-4 weken herhaald worden en daarna volstaat een jaarlijkse herenting.

Up to date informatie over eventuele uitbraken vindt u hier: http://www.favv-afsca.fgov.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/newcastle/.

Binnenkort meer info!